Vizsla

Vizsla Nyúz 2012/01.

Mi minden történt amióta megalakult a Vizslamentés?  Hírlevelünkből értesülhettek a legfrissebb hírekről, élménybeszámolókról, örökbefogadásra váró kutyáinkról és sok érdekes témáról, nem csak vizslásoknak!

Mi a közös egy vizslában és egy vízilabdázóban?

Egerben kirándultak a Vizslamentés védencei.  Az esemény apropója, hogy 2012-ben az egri vízipóló csapat lesz a Vizslamentés nagykövete.

A fiúk boldogan vállalták a nemes feladatot és örömmel képviselik a még mentésre vagy már gazdira váró vizslákat, hiszen ők is szívükön viselik a kutyák sorsát. A szeretni való négylábúakkal stílusosan az uszoda előtti parkban találkoztak, ahol egy közös fotózáson vettek részt majd boldogan játszottak egyet.  Legyen az magyar, drótszűrű, német vagy épp münsterlandi, egytől-egyig jól mutattak a fiúk kezében, még akkor is, ha ők olykor megilletődtek a kajla ebektől. Az ismerkedést egy fotózás követte, ahol a vízipóló csapat és kutyáink együtt pózoltak, majd nyakunkba vettük a várost, és megmutattuk az egrieknek, milyen csodálatos együtt élni egy vizslával, pláne ha több is van belőle.

Végig jártuk a sikátorokat, a benéztünk a kürtöskalácsot sütő bácsihoz, fényképezkedtünk a bazilikánál, a túra befejeztével pedig egy meghitt kávézóban pihentünk meg. Vagyis egészen addig meghitt volt, amíg vizsláink meg nem érkeztek.  Bizonyára mindenkinek emlékezetes marad ez a nap, kérdezzék csak az egrieket!

Valentin-napi meglepetés!

A Vizslamentés minden ünnepet komolyan vesz, főleg ha nem mindennapi védenc érkezik az egyesülethez. Így vettük meg gondozásunkba Valentin, a fiatal kan németvizslát. Szerelem volt első látásra, azóta viszont már három ideiglenes családot is elfogyasztott a bajkeverő eb. Végül a Kutyatréning oktatója, Győrfi Heni vette kezelésbe, így Walle egyre ügyesebben veszi az akadályokat. Nem unatkozik mellette az ember. Első napjaiban darabokra cincálta a fekhelyét és mindent összepisilt, na meg úgy harangozták be, mint a kan kutyák rémét. Amióta Walle belvárosi kutya lett, sokat javult a helyzet. Bár még hebrencs, más kutyákkal igen barátságos és azt is megtanulta, hogy a fekhely nem jutalom falat. Heni gondosan tanítgatja a behívást és a finom játékot. Valentin igazi bűbájos németvizsla, aki bizonyára meghálálja majd a törődést. Ha kíváncsiak vagytok Valentin, a pokolfajzat legújabb történeteire, megtaláljátok a facebookon.

http://www.facebook.com/Valentinapokolfajzat

Hedonisták vagyunk, mert szeretjük a vizslákat!

Meglátogattuk a Hedonisták Asztalát a WAMPON, ahol a vásárolt sajtokból befolyó összeg egy részét a Vizslamentés kapta meg. A vásáron finomabbnál finomabb sajtkészítményeket és csemegéket kóstoltunk meg és ebben a kérdésben kutyáink is egyetértettek.

Akinek kedve támad hétvégén valami finomságra, feltétlenül látogasson el a Millenárisra, ahol különféle portékákból csemegézhet az ember, és még közben a vizslákon is segít!

http://www.perbacco.hu/

Erről ugatunk – a hónap témája

1998. évi XXVIII. törvény, VIII. Fejezet, 42/C. §: Ebrendészeti hozzájárulás, azaz ebadó

Az állatvédelmi törvény módosításával január 1-től ebrendészeti hozzájárulás néven bevezették az ebadót:

 (1) Az ebtartás helye szerint illetékes települési, fővárosban a kerületi önkormányzat az adott év első napjáig négy hónapos kort betöltött eb után az eb tulajdonosától évente ebrendészeti hozzájárulást szedhet be.

(2) Az adott évi ebrendészeti hozzájárulás tekintetében az eb tulajdonosának az év első napján az oltási könyvben tulajdonosként feltüntetett természetes vagy jogi személyt jogi személyiség nélküli szervezetet kell tekinteni.

(3) Az éves ebrendészeti hozzájárulás mértékét a tartás helye szerint illetékes települési, fővárosban a kerületi önkormányzat

a) az eb tartási céljának,

b) az eb tartásának állatjóléti és ebrendészeti jellemzőinek (tartási hely típusa, mérete, tartott ebek száma),

c) az ebtartó szociális helyzetének figyelembe vételével állapítja meg, de az nem haladhatja meg ebenként veszélyes eb vonatkozásában a húszezer, más eb esetében a hatezer forintot.

(4) Nem szedhető ebrendészeti hozzájárulás

a) a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról szóló 32/2004. (IV. 19.) OGY határozat mellékletében felsorolt magyar kutyafajtákba tartozó törzskönyvezett,

b) a mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő vagy terápiás,

c) a Magyar Honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott,

d) – a veszélyes eb kivételével – az ivartalanított,

e) az ismert tartóval nem rendelkező és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen vagy állatvédelmi szervezet gondozásában tartott, valamint

f) állatmenhelyről, ebrendészeti telepről vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott

eb után.

(5) Az állatvédelmi szervezet gondozásában tartás tényét az állatvédelmi szervezet vezetője írásban igazolja.

(6) Az állatmenhelyről, ebrendészeti telepről vagy állatvédelmi szervezettől történő örökbefogadás tényét az örökbeadó intézmény vagy szervezet vezetője írásban igazolja.

(7) A települési, fővárosban a kerületi önkormányzat köteles a befolyt ebrendészeti hozzájárulás teljes összegét az ebek ivartalanításának támogatására, az állatmenhelyek és az ebrendészeti telepek fenntartására, állatvédelmi szervezetek támogatására, valamint az ebösszeírás vagy egyéb, az ebtartással kapcsolatos állatjóléti és közegészségügyi intézkedések finanszírozására fordítani.

(8) A határidőre meg nem fizetett ebrendészeti hozzájárulás adók módjára behajtandó köztartozás.

Tehát az ebrendészeti hozzájárulást az önkormányzatok vethetik ki mind. Mértékét is az önkormányzatok szabhatják meg, figyelembe véve a kutya tartási célját, helyét, a kutyák számát illetve a tulajdonos szociális hátterét.

Az adónak csak maximuma van: veszélyesnek minősített eb esetén 20.000 Ft, más kutyáknál évi 6.000 Ft.

Több kutya mentességet élvez

–         törzskönyvvel rendelkező magyar fajták: rövid szőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, puli, pumi, mudi, komondor, kuvasz, magyar agár, erdélyi kopó

–         mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő és terápiás kutyák

–         ivartalanított kutyák (kivéve a veszélyes ebek)

–         ebrendészeti telepen, menhelyen vagy állatvédelmi szervezet gondozásában élő kutyák

–         örökbefogadott kutyák

Az önkormányzat köteles a befolyt adó teljes összegét az ebek ivartalanításának támogatására, az állatmenhelyek és az ebrendészeti telepek fenntartására, állatvédelmi szervezetek támogatására, valamint az ebösszeírás vagy egyéb, az ebtartással kapcsolatos állatjóléti és közegészségügyi intézkedések finanszírozására fordítani.

Veszélyesnek azon kutyák minősülnek, amelyek fizikai sérülést okoztak, vagy “fizikai, vagy pszichikai állapotuk alapján feltételezhető, hogy fizikai sérülést okozhatnak”.

2012. január 1. óta szedhető az adó a legalább 4 hónapos kutyák után.

Eddig 3 település vezette be az adót: Kaposvár, Mindszent és Újfehértó.

Gazdira várva… – a hónap vizslája

Cudar (kan)

A hónap vizslája nem is vizsla…

Ő Cudar, egyik legújabb védencünk, akiben vizslavér csörgedezik, mégis inkább egy labradorra hasonlít. Cudar álomkutya, még akkor is, ha amolyan vizslásan kajla. Kellő törődéssel igazi házikedvenc varázsolható belőle.

http://gallery.site.hu/u/Vizslamentes/gazdikeresok/cudar/

Bővebb információ a www.vizslamentes.hu weboldalon, a http://www.facebook.com/vizslamentes oldalon vagy e-mailben a info@vizslamentes.hu elérhetőségen.

A következő Vizsla-Nyúzzal 2012 áprilisában jelentkezünk!

Reklámok

Interakció

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Írd be az e-mail címed, hogy azonnal értesülj legújabb bejegyzésünkről!

Csatlakozz a 50 követőhöz

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: