Vizsla

Vizsla Nyúz 2012/3

Jelentkezünk legújabb Vizsla Nyúz hírlevelünkkel, összeszedtük nektek az elmúlt egy hónap legfontosabb történeteit, érkezőit, témáit és új rovatot is indítottunk.

A Fagylalt-kampány

Mondj le egy fagyiról, és ments meg egy életet!

Itt a nyár, s szinte mindannyian megtámadjuk a legközelebbi fagyizót. Mi lenne, ha egy gombóccal kevesebbet ennénk, és ennek az egy gombócnak az árát az árva vizslákra fordítanánk?

Nem viccelünk! Sajnos a Vizslamentés költséges dolog, a kutyáknak enni, utazni kell, oltásokat kapni, gyógyulni…az elmúlt időszakban feléltük a készleteinket, és a segítségetekre szorultunk. Tudjuk, a mai világban nem könnyű adni, de mi tényleg egy gombóc fagyi árát kérjük tőletek! Nem nagy adományokat, csupán egy fagyi árát! Ezzel pedig bárki segíthet, hogy egy árva vizsla élete jobbra forduljon!

A hónap érkezője:

Laca, a Lepkelelkű Gyöngymackó

Laca testvérével, Facával került be az oroszlányi gyepmesteri telepre. Mindkettő gyönyörű német vizsla. Kerestünk ideiglenes befogadót, de sajnos, mire rátaláltunk, Faca meghalt…mind emlékezhettek erre a tragikus történetre, hiszen ennél olvasottabb blogbejegyzésünk még nem volt.

Laca viszont kapott egy esélyt!  Fuvarosa első mondata az volt róla: “Laca egy gyöngymackó.”

Ideiglenes befogadóhoz került, de ott csak néhány napot töltött, ugyanis fuvarosa, Eszter lett az ideiglenese, bár csak egy hétre vállalta eredetileg, de beleszeretett, és jelezte örökbefogadási szándékát!

Laca így összesen 10 napot töltött a gondozásunkban.

Új gazdái saját facebook oldalt is indítottak neki, Günther, a Lepkelelkű Gyöngymackó néven, és hamarosan az ideiglenes blogunkban is megjelenik egy írása, melyből most olvashattok egy rövid részletet:

“Összefoglalva így kell bukni az ideiglenest nettó 8, bruttó 10 nap alatt:

1. Lájkold a Vizslamentés facebook oldalát és olvasd a bejegyzéseket.

2. Határozd el, hogy egyszer majd ideiglenesezel, de találj kifogásokat.

3. Vállalj fuvarozást, az nem jelent elkötelezettséget.

4. Szeress bele az utasba.

5. Vállald be „csak egy hétre”.

6. Szeress bele még jobban.

7. Fogadd örökbe és szeresd nagyon!”

Erről ugatunk: a hónap témája

Nyaralj együtt a kutyáddal!

Nagy lelkesedéssel vágtam bele eme kis írás megalkotásába abban a tudatban, hogy ha valaki, hát én biztosan tudok a kutyás nyaralásról írni. Hiszen mióta kutyám van, sosem voltam nélkülük sehol. Gondoltam, van tapasztalatom. Aztán amikor leültem írni, rájöttem, hogy a tény, miszerint az ember a kutyáival együtt megy nyaralni, számomra annyira egyértelmű, hogy nem is tudom, mit lehetne ezen tovább részletezni.

Azt hiszem, egyfajta életszemlélet, hozzáállás kérdése az egész. A kutya családtag, és kész. Egy gyereket sem hagyna otthon senki azért, mert a kiszemelt szálláshely nem bababarát. Hanem keresne másikat. Ha nem eleve abból indulunk ki, hogy úgysem találunk olyan helyet, ami nekünk is megfelel és őt is vihetjük, akkor kinyílik a világ! Lehet, hogy nem Mauritiusra repültünk, hanem a Tisza mentén kempingezünk, de az élmény felejthetetlen. Szerencsére egyre több színvonalas hotelbe, apartmanba is vihető kutya, természetesen akkor, ha jólnevelt, kellően szocializált. De ez alap… ugye?

Azért néhány apróságra figyeljünk oda, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések!

Az utazás maga sosem okozott még nekem/nekik problémát, remekül hozzászoktak a többórás autózáshoz is. Jártak velem Erélyben, Németországban, és Magyarország legtávolabbi zugaiban is, csupán néhány apró figyelmesség szükséges – időnként megállni mozogni, inni, pisilni; ha nincs klímánk az autóban, akkor hajnalban vagy késő este utazni.

Ha vonatoztok, lehetőség szerint utazz a kutyával a kerékpárszállító vagonban: neked nem biztos, hogy kényelmes lesz, de a kutya jobban elfér, általában a levegő is jobban jár, és a kevésbé kutyabarát útitársakkal sem kell konfrontálódni. Vonaton a kutyajegy mellett alapesetben előírás a póráz és a szájkosár is, de megfelelő körülmények között a szájkosártól időnként eltekintenek a kalauzok.

Ha külföldre megyünk, akár ez EU-n belül is, mindenképpen csináltassunk kedvenceinknek útlevelet.

Állatútlevelet minden olyan állatorvos kiállíthat, aki a veszettség elleni oltás beadására is jogosult. Az okmányt némi adminisztrációt követően gyakorlatilag azonnal megkapod.  Útlevelet azonban csak tetovált vagy mikrochipes állatok kaphatnak, vagyis ha eddig nem volt ilyen azonosítója a kutyának, akkor most kötelezően beinjekcióznak a nyakába egy mikrochipet… de nem is feltételezzük, hogy nincs chip a kutyátokban!

Egy elsősegélycsomagot is állíts össze neki: legyen benne sebfertőtlenítő, kötszer, kullancsok kiszedéséhez csipesz, calcium méhcsípés esetére…és mindegy egyéb, amit itthon is sűrűn használtok.

Szállásfoglalásnál értelemszerűen csak azok a helyek jöhetnek szóba, ahol szívesen látják a kutyát is: van, ahol felárat kell fizetni, de létezik sok olyan szállás is, ahol a kutya ingyen lakhat velünk (és ahol szinte jobban kényeztetik, mint a kétlábúakat). Ha kempingeztek, akkor is kérdezz rá a dologra, mert bármennyire is szabadtéri műfaj, nem minden sátortáborba engednek be kutyát.

Akárhová mentek, érdemes megtudni a kutyával kapcsolatos helyi szabályokat: például hogy mi az előírás szájkosárral és pórázzal kapcsolatban, vagy hogy természetes vizekben hol (nem) fürödhet az eb, van-e a közelben kifejezetten kutyás strand. A lényeg, hogy se az utazás, se a pihenés ne okozzon aránytalanul sok kellemetlenséget – se a kutyának, se a gazdának, se pedig azoknak, akikkel útközben találkozunk.

Aki még nem próbálta, milyen fantasztikus élmény együtt úszni, sétálni, heverészni a kutyájával, s együtt tölteni a nap 24 óráját, feltétlenül kerítsen rá sort!

Vizslás bulik: a Vizslamentés rendezvényei

Az elmúlt időszakban is több rendezvényre kaptunk meghívást, így egyre több ember ismerhet meg minket, találkozhat velünk.

Háromhegyek majális

Az óbudai Háromhegyek lakóközösség által szervezett majálison vehettünk részt, ahol bemutatkozhattunk, beszélgettünk a jelenlévőkkel a felelős kutyatartásról. Hasznos tanácsokkal látta el a jelenlévőket Győrfi Heni, tréner és May Gábor, a Család utcai Állatklinika képviseletében.

MEOE Nemzetközi Kutyakiállítás, 2012.05.27., Komárom

A MEOE meghívására részt vehettünk a pünkösdi nemzetközi kutyakiállításon is.  Itt azon felül, hogy mi is gyönyörű kutyákat láthattunk, a közel 2000 érdeklődő miatt igen sokan találkozhattak velünk is, megismerhettek minket, és a munkánkat.

Akvárium klub, 2012.06.02.

A belvárosban tartott rendezvényen 4 különböző vizslafajta mutatkozhatott be. Velünk voltak természetesen rövid szőrű magyar vizslák Maya, Sára és Pompás jóvoltából, a drótszőrű magyar vizslákat Sanyi képviselte, bemutatkozott Valdes a rövid szőrű német vizsla és Samu a weimari vizsla is. Így a látogatóknak volt szerencséjük egymás mellett látni ezt a 4 fajtát, látva, mennyire különbözőek is valójában.

16. Bende Kupa, Happy Dog Kutyaiskola, 2012. 06. 09.

A Kőbányán tartott rendezvényen rendkívül okos kutyákkal találkozhattunk, a látogatók pedig velünk találkozhattak. Bár a versenyre nem neveztünk, mi is és a kutyáink is élvezték a látottakat.

Közös sétánk is volt, ahol már egyre többen vagyunk. ez sokat jelent nekünk, fontos tudnunk, hogy mellettünk álltok!

Egyik kutya. Másik EB 2012. fotópályázat

A Vizslamentés csapata is tiltakozott az EB körüli kutyamészárlások ellen! Mivel hiszünk a labdarúgás közösségépítő erejében és a játék szépségében, ezért a tiltakozás kifejezésére egy békés formát választottunk: fotópályázatot hirdettünk! 189 vizslás-labdás fotót küldtetek nekünk, s ezzel demonstráltuk közösen, hogy a foci és a kutya békésen elfér egymás mellett, sőt…összetartoznak. Minden beküldött fotó egy-egy tiltakozás volt és megemlékezés az ártatlan kutyákért. Köszönjük, hogy részt vettetek ebben a játékban. Vasárnap este, az EB döntő után hirdetünk győztest.

Vizsla-bajok? A Kutyatréning.hu válaszol

Kutya vs baba…

Mindig, nagyon örülünk, ha egy gazdi megkeres minket azzal, hogy szeretné, ha megoldást találnánk a kutyája problémájára. Ilyenkor az az első gondolatunk, hogy “igen, még egy gazdi, aki nem sajnálja az időt, energiát, hogy együtt tudjon élni kedvencével”.

Van két eset, ami még tovább tudja fokozni örömünket. Az egyik, amikor pár hetes kölyökkutyához hívnak minket, hogy megelőzzük az esetlegesen később fellépő problémákat. A másik, amikor bővül a család egy kisbabával és a gazdik azért keresnek meg minket, hogy még időben készítsük fel a kutyát a baba érkezésére.

Általában egy jól szocializált, egyébként problémamentes kutya jól szokta fogadni az új jövevényt és ebből nincs is semmi gond.

Ha valamilyen viselkedési problémája van az ebnek, akkor először mindenképpen azon kell változtatni, majd jöhet pár apróság, ami megkönnyíti majd a kismama és a kispapa életét.

Mi is lenne a lényege? Az, hogy jól irányítható kutyánk legyen, mire megérkezik a baba.

Nem tudom hányan neveltek gyereket / gyerekeket, de arról szerintem legtöbbünknek van fogalma, hogy egy kisgyerek mellett az élet minden csak nem unalmas…

Ha mellette van még egy neveletlen eb is, -pláne, ha vizsla, – kössük fel a gatyánkat.

Nem így egy jól irányítható vizslával. Gondoljunk csak bele egy picit:

          Mennyivel kényelmesebb, ha vizslánk laza pórázon sétál a babakocsi mellett, mintsem hogy ő húzná és mi csak ellen tartanánk, hogy azért mégse vigye magával a kocsit gyerekestül az utca túloldalára, csak mert meglátta a legjobb havert?

          Mennyivel egyszerűbb, ha érti a „gyere ide” vezényszót, mintsem hogy a babakocsit magunk előtt tolva loholjunk a kutya után, “el ne üssünk gyereket, nyugdíjast, pici kutyát” játszva a járdán végig, hogy elkapjuk a szökevényt?

          Mennyivel ildomosabb a nedves kendővel letörölgetni a picur arcát a nagy kánikulában, mint ezt a kutyánkra bízni, hogy oldja meg egy kis arcon nyalással?

       Mennyivel egyszerűbb, ha tudja hogy nem mehet be a gyerekszobába, mint ha a kiságyból kéne kiszedni, hisz majdnem olyan mint a kanapé de az sem biztos, hogy szerencsés, ha minden gyerekjáték vizsla foglenyomatokkal díszített…

Szóval könnyedén tarthatunk vizslát gyerek mellett is, csak fel kell készítenünk őt is a baba érkezésére.

Legközelebb folytatjuk pár gondolattal arról, hogy mire kell figyelnünk, ha gyerek mellé szeretnénk kutyát.

A hónap gazdikeresője: Lázár

LÁZÁR 10 év feletti magyar vizsla kan. Gazdája meghalt, a család pedig nem gondoskodott róla megfelelően, így az Állatmentő Liga segítségével a gondozásunkba került. Lázár világéletében kerti kutya volt, láncon tartották. Ezért nem nagyon érti, hogy lakásban élhet, szokatlan számára a kanapé, a póráz, a séta, az autózás, és minden, ami egy szerencsésebb sorsú vizsla számára mindennapos. Ennek ellenére nagyon türelmes, bújós, pacsizós, és lassan rájön, milyen jó dolog a gazdi ölében pihenni, nagyokat sétálni. Meglepő módon szobatiszta és a cicákat sem bántja. Korát meghazudtolóan aktív, sőt igazi sármőr: a szukáknak öregurasan udvarolgat, a kanoknak peckesen mutatja magát (de soha nem támad!), kis türelemmel összeszoktatható más kutyával. Reméljük, beleszeret valaki, és hátralévő hónapjaiban, éveiben végre vizslához méltó módon élhet.

Jótékony árveréseinket itt találjátok! 

Kövessétek munkánkat és életünket továbbra is:

www.vizslamentes.hu 

Reklámok

Interakció

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Írd be az e-mail címed, hogy azonnal értesülj legújabb bejegyzésünkről!

Csatlakozz a 50 követőhöz

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: