Vizsla

Vizsla luxuskivitelben

A vizsla népszerű fajta, bármerre is sétáltok, városban, parkban, erdőben, falvakban. Mindenütt találkozhattok vizslával. Épp a népszerűsége a veszte, mert a gyepmesteri telepek is tele vannak velük. Hogyan kerülnek oda? Legritkább esetben azért, mert elkóboroltak. Inkább egyszerűen leadják őket, vagy utcára csapják, és a gyepmester befogja. Miért? Mert kevés édesebb van a kölyökvizslánál…azonban a vizsla vadászkutya, sok foglalkozást, mozgást igényel. Ha csak kizárod a kertbe, unalmában felássa, átszökik a szomszédhoz és legyilkolja a csirkéket. Lakásban, ha nem foglalkozol vele, rág, pakol, ugat. A vizsla szerintünk a legjobb kutya a világon, de tudni kell, mire vállalkozol, mikor mellette döntesz. Unatkozni nem fogsz, az biztos.

Ez az, amit nem mondanak el, mikor 5000 Ft-ért veszel egy édes kiskölyköt a szaporítótól. Mert őt nem érdekli, mi lesz a kutyával 4 év múlva. Legtöbben azt se tudják, ki és hová viszi el a kölyköt. Csak ne maradjon a nyakán.

Gigolo_15_001

5000 Ft egy vizsláért nem sok pénz. Főleg nem egy kölyökvizsláért, aki megédesíti a napjaidat. Mégis, ez a pénz kidobott pénz, mellyel támogatjuk a kutyagyárakat, a felelőtlen szaporítást.  Mert ezeknek a kutyáknak a nagy része oltatlan, de még féreghajtót sem kapott soha. Márpedig amilyen édes a kisvizsla, annyira borzalmas látvány a beteg kisvizsla. És egy hirdetésől átvett kutyánál nem csak azt nem tudjuk, valóban vizslák voltak-e a felmenői, de azt sem, milyen betegségeket hordoznak…mivel sosem láttak orvost, semmilyen szűrésen nem estek át.

Benedek

Hogy miért írjuk ezt? Mert tőlünk mindenki ingyenvizslát szeretne. És elgondolkodtunk, hogy vajon ők gondolkodtak-e. Akik azt mondják, “inkább veszek egy kölyköt ötezerért”, azok tudják-e, végül mennyibe fog kerülni a kutya, mire egyéves lesz?

Akkor mi most helyettük számolunk:
A chip már kötelező és elkerülhetetlen, az legalább 3500 Ft.
A babakutyának kell 3 kölyökoltás (legalábbis, ha felelős gazdák vagyunk), ami darabonként 4000 Ft körül mozog, attól függ, ki és hol oltja.
Ezután kaphatja meg a kombinált oltását, ami körülbelül 7000 Ft, szintén orvosa válogatja.
És ami babáknál is a legfontosabb, a megfelelő féreghajtás. Ez nem nagy összeg, de azért 2000 Ft-ot erre is érdemes félretenni. Főleg, mert az élete múlhat rajta!

Mire a kölyök féléves lesz már körülbelül 30000 Ft-ba került, és még nem számoltuk a felszerelés, pórázt, nyakörvet, játékokat, fekhelyet, tápot, kullancs elleni védelmet. És még nem volt sem egy fülgyulladása, sem egy bőrfertőzése, de még csak egy egyszerű hasmenése sem…

Persze, ez az összeg is semmi ahhoz az élményhez és szeretethez képest, amit egy vizsla adni tud. Nagyon jól tudjuk. Vajon a gazdijelöltek tudják, mennyibe kerül egy orvosi kezelés, egy fülgyulladás (ami elég gyakori dolog), egy beteg fog, egy leszakadt lábköröm, egy köhögés, egy bőrbetegség, egy ultrahang, röntgen, ne adj isten…diszplázia műtét? Nem. Nem tudják. Csak annyit tudnak, hogy nekik ingyenvizsla kell.

5_001

És akkor jövünk mi. Mert mi a kutyát chipezve, oltva, ivartalanítva adjuk örökbe, de még a nyakörvet és pórázt is rajta szoktuk hagyni…Természetesen sokan segíteni akarnak, sokan azért fogadnak örökbe, hogy új esélyt adjanak egy rászoruló vizslának, és ők nem várják el tőlünk a vizslát luxuskivitelben. Ők beszállnak leendő családtagjuk költségeibe, amit nagyon köszönünk. Ilyenkor nyugodtak vagyunk, hogy a védencünk biztonságban lesz.

Visszás a helyzet, mert nem kérhetünk a kutyáért pénzt. Hiszen vesz inkább egy kölyköt ötezerért. De mennyire lehetünk nyugodtak, hogy az a gazdi, aki egy alapítvány adományokból összeszedett pénzéből fizetteti ki a saját kutyája alapvető orvosi ellátását, képes és hajlandó lesz a hirtelen felmerülő költségeket majd megfizetni?

Örökbe fogadni egy kutyát, nem ingyenvizsla. Valaki ugyanis fizet az állatorvosnak. Jelen esetben mi, vagyis inkább ti, akik mindig mellettünk álltok, ha arról van szó, hogy bajban van a bankszámlánk. És most is bajban van. Kérjük, aki tud, akinek még ennyi belefér a költségvetésébe, csak 500 Ft-tal támogassa a működésünket. Mert nekünk minden esetben a kutya az első. És mikor baj van, mikor rohanni kell vele a műtőasztalra, nem gondolkodhatunk azon, hogy miből fizetjük majd ki a számlát. Nekünk ki kell fizetni. Mögöttünk nem áll senki, csak néhány nagylelkű ember, aki -ha már örökbefogadni nem tud- így támogatja a munkánkat, a vizslákat…hogy boldog, szeretetteljes és főleg FELELŐS családba kerülhessenek.

Nagyon kérünk benneteket, segítsetek!

Elveszett Állatok Alapítvány

CIB – 10702222-18113633-52000001

Külföldről:
Paypal: vizslamentes@gmail.com
Elveszett Állatok Alapítvány
SWIFT code: CIBHHUHB
GIRO: 10702222-18113633-52000001
IBAN:HU10-1070-2222-1811-3633-5200-0001
Reklámok

Interakció

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Írd be az e-mail címed, hogy azonnal értesülj legújabb bejegyzésünkről!

Csatlakozz a 50 követőhöz

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: